Webtool4all begon in haar eerste dagen met Joomla. Op dat moment was Joomla net voortgekomen uit Mambo. Sindsdien is Joomla ontwikkeld naar een volwaardig en veel gebruikt OpenSource CMS (Content Management Systeem).

Joomla wordt gebouwd en onderhouden door het befaamde Amerikaanse Community Team.

Wereldwijd zijn 3% van alle websites gebaseerd op Joomla. In tegenstelling tot WordPress dat 30% van de markt heeft (2018). Dat is een relatief klein deel, maar met name in Nederland alom geliefd, niet in het minst door de promotie van de Nederlandse Joomla-goeroe ‘Netspecialist’ Mindert Aardema.

Maar vergeet niet dat Joomla volledig draait op vrijwillige techneuten met een community dat in veel landen deelnemers heeft, en een eigen framework gebruikt. Ultimo 2019 zal versie 4.0 het daglicht zien. Deze versie heeft een nieuw framework en een administrator die compleet gerestyled is. Als je je realiseert waar Joomla vandaan komt, is het een grote prestatie dat ze zover al zijn.

Joomla bestaat uit het typische Joomla-framework, componenten, modules en plugins. Deze onderdelen worden extensies genoemd bij Joomla. Ook de bouwers van extensies voor Joomla hebben vaak een combi van componenten, modules en plugins. Ook templates (layout) worden steeds hoogwaardiger en de zogenaamde pagebuilders van WordPress zie je ook steeds vaker terug bij Joomla (zoals RS Pagebuilder of SP Pagebuilder). Gerenommeerde extensie-bouwers zoals RS Joomla zorgt voor zeer goede extensies. En Joomla heeft een geavanceerde backup en restore systeem. Bij Joomla zijn geautoriseerde pagina’s simpeler in te richten dan in WordPress.

Ook bij Joomla geldt; kies voor PRO versies en betaalde extensies en templates. Al zijn er genoeg gratis extensies te vinden van gerenommeerde bouwers (Zoals Akeeba Backup). Pas ook op voor updates, compatibiliteit etc.

Er bestaat al een jarenlange discussie over het gebruik van Joomla versus andere CMS. Een veel gehoorde ‘hoax’ is dat men WordPress eenvoudiger vindt dan Joomla. Dat durven wij te bestrijden, als je het maar lang genoeg roept worden dingen vanzelf zo in de beeldvorming. Voor de gemiddelde gebruiker zijn beide CMS vaak te lastig in gebruik zonder cursus.

Tegenwoordig is WordPress zo complex geworden dat het voor gebruikers niet zelf meer de onderhouden of in te richten is. Iets wat wij dan ook om die reden sterk afraden. Niet zelf doen. Wij zien heel vaak zowel bij Joomla als bij WordPress, ‘websites’ ontstaan die door gebruikers zelf zijn opgezet. Daaruit blijkt duidelijk dat men niet genoeg kennis heeft om vanuit standaarden een website in te richten.

Logisch, want Joomla is complexer geworden, maar WordPress ook, net als alle CMS systemen. Het kan ook niet anders want de ontwikkelingen op technisch vlak gaan steeds verder. Het zijn geen eenvoudige blog-achtige websites meer, maar steeds meer, veel meer, technische hoogstandjes. Zie alleen maar hoeveel webshops er online zijn. En webshops zijn technische hoogstandjes, die je niet kunt draaien zonder kennis. En dat geldt steeds vaker ook voor ‘gewone’ websites.

Schroom niet om ons meer informatie te vragen. Bel 06-11888058 of mail support(at)webtool4all.nl gerust.