SSL-certificaten ofwel httpS:// en vindbaarheid op Google

Door bewustwording, prijsdalingen en initiatieven als Let’s Encrypt is het gebruik van SSL-certificaten de laatste 2-3 jaar enorm toegenomen. Websites mét een SSL-certificaat hebben een streepje voor ten opzichte van websites zónder SSL-certificaat – ook op SEO-gebied. Daarbij komt dat Google Chrome en Mozilla FireFox sommige websites als niet-veilig markeren, wanneer deze niet voorzien van een HTTPS-verbinding. Niet zo´n sjieke manier om het te melden, maar het heeft wel effect. Steeds meer websites en webshops gaan over op https://.

Het belang van SSL-certificaten, de invloed ervan op SEO-gebied, en hoe je een SSL-certificaat op de juiste manier implementeert op jouw website, leggen we hieronder even uit.


Hoe belangrijk is het gebruik van een SSL-certificaat voor de ranking?
Hoe zwaar SSL wordt gewogen is bijna niet aan te tonen. Het belangrijkste voordeel van SSL op SEO gebied is meer het vertrouwelijke karakter ervan. Je ziet over het algemeen dat de klik-rate op webadressen mét SSL-certificaat hoger ligt dan bij webadressen zónder SSL-certificaat. Het heeft dus een positief effect op de werkelijke effecten (conversie) van zoekopdrachten. Of het gebruik van SSL op langere termijn zwaarder gaat wegen? De tijd zal het leren.

Is het beter om een SSL-certificaat te gebruiken als ranking-tool?
We zijn groot voorstander van SSL in algemene zin en de ambitie om het internet veiliger te maken. Het HTTP-protocol heeft ons keurig gediend de afgelopen jaren, maar het is nu tijd dat HTTPS het overneemt. Je ziet dat het HTTPS-protocol veel meer voordelen biedt ten opzichte van het HTTP-protocol, zoals bijvoorbeeld de end-to-end encryptie maar ook de grote snelheidswinsten die geboekt worden met HTTP/2.

Wij verwachten dat websites met een EV SSL-certificaat straks beter gewaardeerd worden in Google.
Maar dat kan tegenvallen. Zoals gezegd brengt een SSL-certificaat vele voordelen met zich mee, zoals een hogere ranking. De betrouwbaarheidsfactor van een EV SSL-certificaat zal in logische zien wel hoger zijn dan bij een standaard SSL-certificaat.

Waar wel onderscheid in gemaakt kan worden is de implementatie ervan. Een SSL-certificaat komt pas écht goed tot zijn recht als deze op een juiste manier wordt geïmplementeerd op de website. Mogelijk zal dit, icm de sterkte van het SSL-certificaat in de toekomst wel worden meegewogen in de ranking.

Veel gebruikers ervaren een (tijdelijke) daling in Google nadat HTTPS is geforceerd. 
Dat is heel irritant, maar eigenlijk is er geen ontkomen aan. In de meeste gevallen gaat het om een daling van 20-30% en duurt het enkele dagen. In uitzonderlijke gevallen kan het wel tot een half jaar duren voordat je “hetzelfde niveau hebt bereikt”.

De tips die we kunnen geven zijn:

  • Meldt het webadres met HTTPS aan binnen Webmaster tools en geef deze als voorkeursadres op.
  • Crawl je website en maak voor iedere pagina een 301-redirect.
  • Zorg eerst dat je van HTTP naar HTTPS verkast. Ga daarná pas aan de slag met het samenvoegen van base-urls (www of zonder www)
  • Pas waar mogelijk alle absolute verwijzingen aan naar HTTPS.
  • Heb geduld.

Welke plugins zijn er ten behoeve van beveiliging en SEO?
Yoast SEO voor WordPress is een topper en een must voor elke site of webshop! Het voornaamste dat je hostingprovider het op orde heeft, en dat jij zelf de noodzakelijke beveiligingsmaatregelen treft. Of in overleg met ons. Een goede plugin tegen een brute force attack is bijvoorbeeld Login LockDown.

We nog een tip voor website-eigenaren.
De harde realiteit is dat je moet denken als de gebruiker. Je kan namelijk heel hard met SEO bezig zijn, maar je doel voorbij streven als je niet duidelijk doelen stelt. Goed keyword-onderzoek is bijvoorbeeld erg belangrijk. Waar wil je op gevonden worden? Probeer daarom altijd uit perspectief van de gebruiker van je site te denken.


Kom je er niet uit?

Loop je ondanks onze uitleg toch vast en kom je er niet uit? Geen probleem, we helpen je graag! Tijdens kantooruren

bel je met 06-11888058 (bij voorkeur ´s-middags).
Je kunt uiteraard ook het contactformulier invullen.